spacer.png, 0 kB
Στόχος του Κ.Ε.ΔΙΑ. είναι η εξέταση του θεσμικού οικοδομήματος και των πολιτικών της Ε.Ε. με τη δυναμική προοπτική που εμφανίζουν νέες και επιστημονικά καινοτόμες θεματικές μέθοδοι.

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
3ος "Διάλογος" – Brexit: Το Δημοψήφισμα και η Επόμενη Μέρα (4/7/2016)

 

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και η κοινότητα διαλόγου ΣύνΘεσις πραγματοποίησαν με επιτυχία τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016, τον τρίτο «διάλογο» του Κύκλου Διαλόγων 2016 «Έμφαση στο Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά», με καλεσμένο ομιλητή τον κo Μανώλη Μαματζάκη, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στο πρόσφατο βρετανικό δημοψήφισμα, εστιάζοντας τόσο σε ζητήματα που συνέβαλλαν στο αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου, όσο και στις προκλήσεις της επόμενης μέρας για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ελλάδα. Στη συνέχεια της συζήτησης, σε σχολιασμό επί του συγκεκριμένου θέματος προχώρησε ο κ. Γεώργιος Τζογόπουλος, ιδρυτής του ChinaandGreece.com, ο οποίος και εστίασε, κυρίως, στην εξωτερική διάσταση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

 

 
2ος "Διάλογος" - Η Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον (1/6/2016)

 

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και η κοινότητα διαλόγου ΣύνΘεσις πραγματοποίησαν με επιτυχία την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, το δεύτερο «διάλογο» του Κύκλου Διαλόγων 2016 «Έμφαση στο Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά», με καλεσμένο ομιλητή τον κo Αντώνη Μασσέλο-Μαρσέλο, σύμβουλο στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στις αυξημένες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην αντιμετώπιση του φαινομένου από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις κοινωνίες, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στις τρέχουσες εξελίξεις και σχετικά ενδεχόμενα.

 

 
1ος "Διάλογος" - Ευρωπαϊκή Ένωση: Πορεία και Τελευταίες Εξελίξεις (11/5/2016)

 

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και η κοινότητα διαλόγου ΣύνΘεσις πραγματοποίησαν με επιτυχία την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016, τον πρώτο «Διάλογο» του Κύκλου Διαλόγων 2016 «Έμφαση στο Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά», με καλεσμένο ομιλητή τον κο Άρη Περουλάκη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας την ανάλυση στο επικείμενο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα ζητήματα ασφαλείας που έχουν προκύψει μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

 

 
Κύκλος Διαλόγων 2016 - «Έμφαση στα Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά»
 
Η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (ΚΕΔΙΑ) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργανώνει για τα μέλη της τον πρώτο κύκλο διαλόγων με θεματικό τίτλο «Έμφαση στα Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά». Πρόκειται για σειρά κλειστών διαλέξεων και συζητήσεων περιορισμένων θέσεων, από ειδικούς, εμπειρογνώμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες για τα μέλη της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, που θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση στο χώρο του ΚΕΔΙΑ και, συγκεκριμένα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΔΙΣ (Χίλλ 3-5, 105 58 Αθήνα).
 
 
 
 
Ειδικότερα, θα επιδιωχθεί κάθε «διάλογος» να λαμβάνει χώρα την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα. Σημειώνεται, ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν για τα μέλη της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις. Τα ενδιαφερομενα μέλη της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις δύναται πριν κάθε «διάλογο» να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον της συμμετοχής τους είτε στο email  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , είτε στα μέλη του ΔΣ.
 
Ο πρώτος κύκλος, λοιπόν, «διαλόγων» ξεκινά την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016, με θέμα την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προσφυγική κρίση.
 
Italy in a Changing Europe

The Institute of International Relations (I.I.R.) of Panteion University cordially invites you to attend the lecture of Η.Ε. the Ambassador of Italy Mr. Luigi Marras on:

Italy in a Changing Europe

The event will take place on Thursday, January 21, 2016 at 6:30 p.m. at the I.I.R.’s premises (3-5 Hill Street, Plaka).

Discussants:

  • Professor Harry Papasotiriou, Director of the I.I.R.
  • Dr. Nikolaos Lymouris, Head of the Centre for European Governance (I.I.R.)

A discussion will follow.

It would be a great honor if you could attend.

RSVP: Till Wednesday, January 20, 2016

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Working language: English

 
Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες: Ευκαιρίες και Παθογένειες

(Working Paper 10/2015)

του Χαράλαμπου Σ. Κρεμμύδα

KEDIA_WP_10-2015-1.jpg

Με την παρούσα εργασία αφενός επιδιώκεται η περιγραφή της δομής και λειτουργίας της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας (Μ.Ε.Α.) στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου, επιχειρείται η σκιαγράφηση του πλαισίου της συνεργασίας της Μ.Ε.Α. με τα καθ’ ύλην αρμόδια εγχώρια Υπουργεία, προς προβολή των εθνικών θέσεων σε επίπεδο Ε.Ε. καθώς και προς υποδοχή σε εθνικό επίπεδο των ενωσιακών πολιτικών.

Όπως προκύπτει από την διενεργηθείσα έρευνα σε σειρά Υπουργείων, η Μ.Ε.Α. χαίρει εκτίμησης σε εθνικό επίπεδο ενώ η συνεργασία της με την ελληνική πολιτική ηγεσία και δημόσια διοίκηση είναι έντονη και διαρκής. Η εισήγησή της επί της χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας χαίρει βαρύνουσας σημασίας, σε σημείο τέτοιο ώστε, σε ορισμένες περιπτώσεις, να υποκαθιστά ακόμα και το εθνικό κέντρο λήψης αποφάσεων επί των εκκρεμών ενωσιακών ζητημάτων. Εντούτοις, παρότι σε αυτή την περίπτωση τυγχάνει πλήρους αξιοποίησης η ευρωπαϊκή τεχνογνωσία και εμπειρία της Μ.Ε.Α., ελλοχεύει ο κίνδυνος περιθωριοποίησης της εγχώριας δημόσιας διοίκησης έναντι της διαδικασίας χάραξης των ενωσιακών πολιτικών, γεγονός που προμηνύει, σε επόμενο στάδιο, χαμηλές επιδόσεις επιτυχούς υλοποίησης των ίδιων πολιτικών σε εθνικό επίπεδο.

Κατεβάστε ολόκληρο το κείμενο (2,4 Mb)

 

 
Ευρωεκλογές 2014: Τί μέρα "ξημερώνει" για την Ευρώπη;

Tο Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τη Κοινότητα Διαλόγου "Σύνθεσις" και την ευγενική υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο "Ευρωεκλογές 2014: Τί μέρα "ξημερώνει" για την Ευρώπη;", που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφ. Αμαλίας 8) την Τετάρτη 9 Ιουλίου και ώρα 18:00.

 

 
 
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης
 
Επιρροή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε τομείς πολιτικής της ΕΕ: Κάποια παραδείγματα

(Working Paper 09/2013)

του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη

KEDIA_WP_09-2013-1.jpg

Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αποτελεί πλέον και σε θεσμικό επίπεδο τον κατάλογο δικαιωμάτων της Ένωσης. Περιέχει ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα με αρνητικό, ενεργό και θετικό χαρακτήρα (status negativus, status activus, status positivus) στα οποία μπορούν οι πολίτες της Ένωσης να στηρίξουν τις όποιες ενστάσεις ή προσφυγές σύμφωνα με το πεδίο εφαρμογής του Χάρτη. Έτσι, παρά τους όποιους προβληματισμούς, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο Χάρτης αποτελεί ποιοτικό άλμα σε σχέση με προηγούμενες εξελίξεις και λειτουργεί ως θεμέλιο για τη νέα συνταγματική οργάνωση της Ένωσης.

Πέραν των παραπάνω, ένας Χάρτης με δεσμευτική ισχύ επιφέρει συνέπειες στους τομείς δράσης της ΕΕ. Οι συνέπειες αυτές εντάσσονται σε μια γενικότερη ποιοτική μεταστροφή της δραστηριότητας της Ένωσης η οποία «τοποθετεί τον άνθρωπο στην καρδιά της δράσης της». Το παρόν κείμενο επικεντρώνεται στην ανάλυση της προστιθέμενης αξίας του Χάρτη σε κάποιες από τις πολιτικές της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό θα τονιστεί η ουσιαστική σημασία της κατοχύρωσης του Χάρτη, ως πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης, μέσω της συμβολής του στην ποιοτική ανανέωση της δραστηριότητας της ΕΕ σε καίριους τομείς πολιτικής.

Κατεβάστε ολόκληρο το κείμενο (453 kb)

 

 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB