spacer.png, 0 kB
Στόχος του Κ.Ε.ΔΙΑ. είναι η εξέταση του θεσμικού οικοδομήματος και των πολιτικών της Ε.Ε. με τη δυναμική προοπτική που εμφανίζουν νέες και επιστημονικά καινοτόμες θεματικές μέθοδοι.

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
3ος "Διάλογος" – Brexit: Το Δημοψήφισμα και η Επόμενη Μέρα (4/7/2016)

 

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και η κοινότητα διαλόγου ΣύνΘεσις πραγματοποίησαν με επιτυχία τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016, τον τρίτο «διάλογο» του Κύκλου Διαλόγων 2016 «Έμφαση στο Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά», με καλεσμένο ομιλητή τον κo Μανώλη Μαματζάκη, Καθηγητή Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στο πρόσφατο βρετανικό δημοψήφισμα, εστιάζοντας τόσο σε ζητήματα που συνέβαλλαν στο αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου, όσο και στις προκλήσεις της επόμενης μέρας για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την Ελλάδα. Στη συνέχεια της συζήτησης, σε σχολιασμό επί του συγκεκριμένου θέματος προχώρησε ο κ. Γεώργιος Τζογόπουλος, ιδρυτής του ChinaandGreece.com, ο οποίος και εστίασε, κυρίως, στην εξωτερική διάσταση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.

 

 
2ος "Διάλογος" - Η Προσφυγική Κρίση στην Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον (1/6/2016)

 

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και η κοινότητα διαλόγου ΣύνΘεσις πραγματοποίησαν με επιτυχία την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, το δεύτερο «διάλογο» του Κύκλου Διαλόγων 2016 «Έμφαση στο Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά», με καλεσμένο ομιλητή τον κo Αντώνη Μασσέλο-Μαρσέλο, σύμβουλο στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στις αυξημένες προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στην αντιμετώπιση του φαινομένου από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη και τις κοινωνίες, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε και στις τρέχουσες εξελίξεις και σχετικά ενδεχόμενα.

 

 
1ος "Διάλογος" - Ευρωπαϊκή Ένωση: Πορεία και Τελευταίες Εξελίξεις (11/5/2016)

 

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και η κοινότητα διαλόγου ΣύνΘεσις πραγματοποίησαν με επιτυχία την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016, τον πρώτο «Διάλογο» του Κύκλου Διαλόγων 2016 «Έμφαση στο Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά», με καλεσμένο ομιλητή τον κο Άρη Περουλάκη, Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη διαδικασία ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας την ανάλυση στο επικείμενο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα ζητήματα ασφαλείας που έχουν προκύψει μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις.

 

 

 
Κύκλος Διαλόγων 2016 - «Έμφαση στα Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά»
 
Η Κοινότητα Διαλόγου Σύνθεσις, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (ΚΕΔΙΑ) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργανώνει για τα μέλη της τον πρώτο κύκλο διαλόγων με θεματικό τίτλο «Έμφαση στα Μεγάλα, Ανάλυση στα Μικρά». Πρόκειται για σειρά κλειστών διαλέξεων και συζητήσεων περιορισμένων θέσεων, από ειδικούς, εμπειρογνώμονες και διακεκριμένες προσωπικότητες για τα μέλη της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις, που θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση στο χώρο του ΚΕΔΙΑ και, συγκεκριμένα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΔΙΣ (Χίλλ 3-5, 105 58 Αθήνα).
 
 
 
 
Ειδικότερα, θα επιδιωχθεί κάθε «διάλογος» να λαμβάνει χώρα την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα. Σημειώνεται, ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν για τα μέλη της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις. Τα ενδιαφερομενα μέλη της Κοινότητας Διαλόγου Σύνθεσις δύναται πριν κάθε «διάλογο» να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον της συμμετοχής τους είτε στο email  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , είτε στα μέλη του ΔΣ.
 
Ο πρώτος κύκλος, λοιπόν, «διαλόγων» ξεκινά την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016, με θέμα την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, όπως το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προσφυγική κρίση.
 
Italy in a Changing Europe

The Institute of International Relations (I.I.R.) of Panteion University cordially invites you to attend the lecture of Η.Ε. the Ambassador of Italy Mr. Luigi Marras on:

Italy in a Changing Europe

The event will take place on Thursday, January 21, 2016 at 6:30 p.m. at the I.I.R.’s premises (3-5 Hill Street, Plaka).

Discussants:

  • Professor Harry Papasotiriou, Director of the I.I.R.
  • Dr. Nikolaos Lymouris, Head of the Centre for European Governance (I.I.R.)

A discussion will follow.

It would be a great honor if you could attend.

RSVP: Till Wednesday, January 20, 2016

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Working language: English

 
Ευρωεκλογές 2014: Τί μέρα "ξημερώνει" για την Ευρώπη;

Tο Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με τη Κοινότητα Διαλόγου "Σύνθεσις" και την ευγενική υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο "Ευρωεκλογές 2014: Τί μέρα "ξημερώνει" για την Ευρώπη;", που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφ. Αμαλίας 8) την Τετάρτη 9 Ιουλίου και ώρα 18:00.

 

 
 
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης
 
Ευρωπαϊκή Ένωση - Κίνα: Από την Εμπορική Συνεργασία, στο διάλογο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
 
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (Κ.Ε.ΔΙΑ.) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων διοργάνωσε την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 εκδήλωση με θέμα: “Ευρωπαϊκή Ένωση - Κίνα: Από την Εμπορική Συνεργασία, στο διάλογο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα”.
 
 
 
 
Δείτε τα βίντεο της εκδήλωσης
 
Europe – No thanks? Facing the challenge of Euroscepticism

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (Κ.Ε.ΔΙΑ.) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer διοργάνωσαν τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 εκδήλωση με θέμα: “Europe – No thanks? Facing the challenge of Euroscepticism”.

 

 
 
Δείτε το βίντεο και τις συνεντεύξεις της εκδήλωσης
 
Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: Αποτίμηση, Προοπτικές & Στόχοι για την Ευρώπη 2020
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου, για την "Ημέρα της Ευρώπης", με τη συνδιοργάνωση του Ομίλου Ευρωπαϊκή Έκφραση και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, την Τρίτη 22 Μαΐου 2012, στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρέσβης της Δανίας στην Αθήνα, κ. Tom Helge Nørring, ενώ με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες τους πλαισίωσαν την εκδήλωση, ο Συντονιστής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης Δρ. Νικόλαος Λυμούρης και ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καπόπουλος. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Πρόεδρος του Ομίλου Ευρωπαϊκή Έκφραση, κ. Δημήτρης Λεμονάκης.

Στους 60 παρευρισκόμενους στην εκδήλώση για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης" περιλαμβάνονται μέλη του Διπλωματικού Σώματος, διαπιστευμένοι στην Αθήνα, εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και ΜΚΟ, του Ιδρύματος Friedrich Naumann και στελέχη της κοινωνίας πολιτών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Έκφρασης και της Νεολαίας Ευρωπαϊκή Έκφραση.
 
Δείτε Περισσότερα
 
Κύκλος Ενημερωτικών Συναντήσεων #04: Ανοιχτή συζήτηση με τον κο Μαργαρίτη Σχοινά
 
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης (Κ.Ε.ΔΙΑ.) του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσε στις 12 Δεκεμβρίου 2011 ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Αναπληρωτή Διευθυντή του Σώματος Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (BEPA) του Προέδρου της Commission J. Barroso και πρ. Ευρωβουλευτή.
 
Στην ομιλία του, ο κ. Σχοινάς παρουσίασε, μεταξύ άλλων, το έργο του Σώματος Συμβούλων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αντάλλαξε απόψεις με τους παρευρισκομένους σχετικά με τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον κ. Σχοινά να παρουσιάζει ένα σύνολο εκτιμήσεων για το μέλλον της Ευρώπης αλλά και του διεθνούς συστήματος.
 
Τον προσκεκλημένο προσφώνησε ο κ. Νικόλαος Λυμούρης, Επικεφαλής του Κ.Ε.ΔΙΑ. και Research Fellow στο London School of Economics (LSE), ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Ι.ΔΙ.Σ., Αν. Καθηγητής κ. Δημήτρης Καιρίδης.
 
Δείτε Περισσότερα
 
Κύκλος Ενημερωτικών Συναντήσεων #03: Ανοιχτή συζήτηση με τον κο Νίκο Ματθιουδάκη

Με τον κο Νίκο Ματθιουδάκη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν οι συμμετέχοντες στην ενημερωτική συζήτηση που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011.

Ο κ. Ματθουδάκης Δ/ντής της Α11 Δ/νσης του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, παρουσίασε τις σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές που αντιμετωπίζει ο εν λόγω τομέας ευρωπαϊκής πολιτικής, αναπτύσσοντας παράλληλα και τις θέσεις του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ..

Τον προσκεκλημένο προσφώνησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Αν. Καθηγητής κ. Σωτήρης Ρούσσος.

 
<< Start < Prev 1 2 Next > End >>

Page 1 of 2
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB