spacer.png, 0 kB
Στόχος του Κ.Ε.ΔΙΑ. είναι η εξέταση του θεσμικού οικοδομήματος και των πολιτικών της Ε.Ε. με τη δυναμική προοπτική που εμφανίζουν νέες και επιστημονικά καινοτόμες θεματικές μέθοδοι.

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: Αποτίμηση, Προοπτικές & Στόχοι για την Ευρώπη 2020
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον εορτασμό της 9ης Μαΐου, για την "Ημέρα της Ευρώπης", με τη συνδιοργάνωση του Ομίλου Ευρωπαϊκή Έκφραση και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, την Τρίτη 22 Μαΐου 2012, στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
 
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρέσβης της Δανίας στην Αθήνα, κ. Tom Helge Nørring, ενώ με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες τους πλαισίωσαν την εκδήλωση, ο Συντονιστής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης Δρ. Νικόλαος Λυμούρης και ο Δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καπόπουλος. Το συντονισμό της συζήτησης είχε ο Πρόεδρος του Ομίλου Ευρωπαϊκή Έκφραση, κ. Δημήτρης Λεμονάκης.

Στους 60 παρευρισκόμενους στην εκδήλώση για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης" περιλαμβάνονται μέλη του Διπλωματικού Σώματος, διαπιστευμένοι στην Αθήνα, εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και ΜΚΟ, του Ιδρύματος Friedrich Naumann και στελέχη της κοινωνίας πολιτών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και μέλη, φίλοι και υποστηρικτές της Ευρωπαϊκής Έκφρασης και της Νεολαίας Ευρωπαϊκή Έκφραση.
 
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Πρέσβης κ. Tom Helge Nørring, πεπειραμένος διπλωμάτης, αναφέρθηκε στο θεσμό της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβαίνοντας σε μια αποτίμηση της παρούσας - Δανικής - Προεδρίας, της έβδομης από το 1973, όταν η Δανία κατέστη μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση της παρούσας οικονομικής κρίσης τονίζοντας παράλληλα τη σημασία προσήλωσης της Ε.Ε. στους στόχους για την "Ευρώπη 2020" και περιέγραψε τους άξονες που αποτέλεσαν τις προτεραιότητες της απερχόμενης Δανικής προεδρίας (2012).
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Nørring οι τέσσερις βασικές συνιστώσες της εξαμηνιαίας προεδρίας της Δανίας, επικεντρώθηκαν σε: α. μια υπεύθυνη Ευρώπη για τη διαχείριση οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, β. μια δυναμική Ευρώπη για την ώθηση της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της Ενιαίας Αγοράς και με γνώμονα την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, γ. μια πράσινη Ευρώπη ώστε να συνδυάζεται η οικονομική ανάπτυξη με την επίτευξη προϋποθέσεων προστασίας του περιβάλλοντος, και δ. μια ασφαλή Ευρώπη με μέριμνα την αντιμετώπιση των νέων διασυνοριακών προκλήσεων και ιδιαίτερα αυτή της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος και της ανάγκης επαρκούς συνοριακής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O κ. Nørring επιβεβαίωσε τη σημασία που έχει ο σχεδιασμός των κατευθύνσεων και η μακροχρόνια προετοιμασία μιας προεδρίας, προ της ανάληψης της, ώστε να οδηγηθεί σε επιτυχή έκβαση. Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην επικαιρότητα όσον αφορά την Ελλάδα, ιδίως σε σχέση με την Ευρωπαϊκή διάσταση αντιμετώπισης της κρίσης.
 
Ο κ. Λυμούρης, τόνισε τη σημασία προώθησης πολιτικών για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επεσήμανε τις δυσκολίες επιτυχίας του εγχειρήματος για την ‘"Ευρώπη 2020" ιδιαίτερα σε σχέση με τις πολιτικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την εμπέδωση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο κ. Καπόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι κυρίαρχο στοιχείο στη μέχρι σήμερα διαμόρφωση των Ευρωπαϊκών πολιτικών αποτέλεσε η διμερής συνεργασία Γερμανίας και Γαλλίας, σε αντίθεση με θεσμοθετημένες διαδικασίες όπως η εκ περιτροπής Ευρωπαϊκή προεδρία, οι οποίες έχουν αποτιμηθεί ως έχουσες μικρότερο πολιτικό βάρος.
 
Τις εισηγήσεις των κεντρικών ομιλητών ακολούθησε ενδιαφέρον διάλογος με το κοινό της εκδήλωσης ενώ στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις έκαναν τόσο ο Πρέσβης της Ολλανδίας, κ. Cornelis Van Rij, όσο και ο Πρέσβης της Λετονίας, κ. Ivars Pundurs. Μια βασική παράμετρος που αναδείχθηκε μέσω της συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των πρεσβευτών είναι η ύπαρξη ειδικών συμφερόντων που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
 
Ευχαριστίες εκφράζονται στα μέλη του Διπλωματικού Σώματος που τίμησαν με την ενεργό παρουσία τους την εκδήλωση και ιδιαίτερα προς τους πρεσβευτές: κ. Van Rij (Ολλανδία), κ. Jaf (Ιράκ), κ. Navarrete-Montes de Oca (Μεξικό), κα. Zouari Gorgi (Τυνησία), κ. Peck (Καναδά), κ. Pundurs (Λετονία), καθώς και τους συμβούλους και επιτετραμμένους: κ. Καραγιώργο (Κύπρος), κ. Olinvk (Ουκρανία), κ. Schultheisz (Ουγγαρία), κα. Havnor (Νορβηγία), κα. Gutan (Μολδαβία), κα. Καρουντάκη (Ιράν), κ. Sunko (Κροατία), κ. Kucera (Τσεχία).
 
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους εθελοντές της Νεολαίας Ευρωπαϊκής Έκφρασης για την πολύτιμη βοήθεια τους στην οργάνωση και υποστήριξη της εκδήλωσης και το στελεχιακό δυναμικό του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, για την άρτια οργανωτική συνδρομή και φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του.
 
 
 
 
 
 
 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB