spacer.png, 0 kB
Στόχος του Κ.Ε.ΔΙΑ. είναι η εξέταση του θεσμικού οικοδομήματος και των πολιτικών της Ε.Ε. με τη δυναμική προοπτική που εμφανίζουν νέες και επιστημονικά καινοτόμες θεματικές μέθοδοι.

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Το Κ.Ε.ΔΙΑ. συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία
 
Με ιδιαίτερη χαρά το Κέντρο μας αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, προκειμένου ένας νέος ερευνητής μας να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βραβείου Καρλομάγνου για τη Νεολαία, ο οποίος πραγματοποιείται από το 2008 και βραβεύει τα σχέδια των νέων που ως στόχο έχουν την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και αποτελούν πρότυπο για τους νέους της Ευρώπης όσον αφορά στην κοινή ευρωπαϊκή συνύπαρξη. 
 
Η διαδικασία επιλογής πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην πρώτη φάση, η εθνική επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από ένα μέλος Ένωσης Νέων (ερευνητών/επιστημόνων), καλείται να επιλέξει ανάμεσα στις εθνικές υποψηφιότητες αυτήν που θα εκπροσωπήσει τη χώρα. Στη δεύτερη φάση, η ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές και μέλη του ιδρύματος Καρλομάγνος στο Άαχεν, επιλέγει και βραβεύει τρεις από τις 27 εθνικές υποψηφιότητες, ως τα καλύτερα ευρωπαϊκά σχέδια.
 
Το 2011, η ερευνήτρια του Κέντρου μας, κα Σύλβια-Αλεξάνδρα Ράντου, ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής, συμμετείχε στη διαδικασία επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας και εν συνεχεία, παρακολούθησε την τελετή απονομής βραβείων, που πραγματοποιήθηκε στο Άαχεν την 1η Ιουνίου 2011. Η ελληνική υποψηφιότητα «Balkans Beyond Borders» έλαβε το δεύτερο βραβείο. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στο σχέδιο «Europe and me» της Μ. Βρετανίας, ενώ το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην Ισπανία για το σχέδιο «The Escena Erasmus Project».
 
Όπως σημειώνει σε σημείωμά της η κα Ράντου, «η συμμετοχή μου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό για το Βραβείο Καρλομάγνος, από τη θέση του μέλους της εθνικής επιτροπής, μου έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσω την άποψη μου ότι οι νέοι της Ευρώπης πιστεύουν στην ανάγκη ύπαρξης μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και προσπαθούν με πρωτότυπες ιδέες και δράσεις να συμβάλλουν στην επίτευξη της. Επιπλέον, μέσα από τη γνωριμία με άλλα μέλη εθνικών επιτροπών, εδραιώθηκε η πεποίθηση μου ότι όλοι οι νέοι της Ευρώπης, παρά τις πολιτισμικές μας διαφορές, έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινά οράματα και κοινούς στόχους».

 
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB